top of page

Tilbake til hverdagen

Det er over en måned siden sommerferien var slutt, men først nå begynner jeg endelig å komme inn i hverdagsrutinene. Jeg synes ofte det kan ta litt tid å finne rytmen igjen. Det føles godt å ha litt mer struktur på livet. Vi som har ADHD trenger struktur og rutiner for at vi skal utnytte ressursene våre best mulig.


For at jeg skal fungere godt i hverdagen er jeg avhengig av:

  • Søvn

  • Medisiner

  • Mat

  • Drikke

  • Trening

  • Hvile


Hvis jeg får for lite søvn merker jeg at konsentrasjonen blir mye dårligere, og det er vanskeligere å regulere emosjonene og energien. Det samme gjelder hvis jeg glemmer å spise, drikke og hvile. Trening gjør meg roligere og tankekjøret stilner. Medisinen hjelper ytterligere til, og gjør at jeg får gjennomført mer av de kjedelige oppgavene.


Jeg vet at mange med ADHD sliter med søvn. For meg var søvn aldri et problem før jeg fikk diagnosen, fordi jeg var helt utslitt da dagen var over. Etter at jeg begynte med medisiner var det mer utfordrende frem til jeg fant en rytme som fungerer for meg. For meg er det viktig å legge meg og stå opp til omtrent samme tid hver dag. Jeg unngår å trene for sent og jeg unngår store måltider noen timer før jeg skal legge meg.


Medisinen er viktig for hverdagen min. For at jeg skal huske å ta medisinen og omega-3 om morgningen har jeg plassert tablettene i en dosette, som står synlig sammen med andre produkter jeg benytter om morgningen. Det at jeg har samlet det i dosetten har gjort at jeg har blitt mye flinkere til å ta omega-3. Jeg tar medisinen flere ganger i løp av dagen og da har jeg en alarm på klokken min for å minne meg på det.


Jeg spiser frokost rett etter jeg har tatt medisinen. Hvis ikke jeg gjør det er det lett at jeg ikke merker at jeg er sulten og da går det fort noen timer. Jeg spiser mye grønnsaker, frukt, nøtter, bær og lite bearbeidet mat. Jeg fyller på med næring i løp av dagen ca hver fjerde time. Hvis ikke jeg gjør det får jeg lett vondt i hodet. Det er også veldig viktig å få i seg nok væske i løp av dagen. Hvis jeg ikke drikker nok kan jeg bli slapp, ukonsentrert eller få vondt i hodet. Jeg sverger til vann.


Det er viktig å ta pauser i løp av dagen. La hodet få koble av uten telefonen. Hodet trenger pause. Jeg merker at de dagene jeg er dårlig til å ta pauser blir jeg mer sliten og får ofte vondt i hodet. Jeg merker at desto flere møter som foregår over skjerm desto viktigere er det å ta pauser.


Trening er viktig både for hodet og kroppen. Jeg er veldig glad i å løpe for det roer meg, også vet jeg at kroppen min trenger styrketrening, derfor har jeg noen korte overkommelige program hvor jeg bruker mye av min egen kropp som vekt. Det gjelder å finne trening som du trives med, slik at det blir en del av livsstilen din.

Comments


bottom of page