top of page

Mine tips

Hjernen er foranderlig, som det står mer om i vår foranderlige hjerne. En kan påvirke hvordan hjernen fungerer og dermed også påvirke atferden. Ved å ta i bruk strategier kan en lære seg nye måter for å fungere bedre i hverdagen. Når hjernen har det bra, har vi det bra. Det gjelder å påvirke hjernen i positiv retning og finne ut hva som fungerer for deg. Her er noen eksempler for hva som fungerer for meg:

Å være ute i naturen

Interessant forskning viser at hyperaktivitet reduseres og evnen til å fokusere og opprettholde konsentrasjonen øker i forhold til hvor mye tid et barn er utendørs. Desto mer naturlig setting desto bedre.

Musikk 

Musikk påvirker hvordan en føler seg. Humøret og hva en gjør påvirker hvilken musikk en foretrekker. Musikk påvirker hjernen. Når en hører på musikk frigjøres dopamin, som gjør at en får lyst til å høre på mer. Mengden dopamin som frigjøres er avhengige av hvor overrasket en blir. Hvis en spiller en ny sang som en elsker så frigjøres det mer enn hvis en spiller favorittsangen sin.

 

Jeg har selv erfart at de gangene jeg har blitt stresset og det har vært nære på «meltdown», så har det hjulpet å sette på musikk som roer meg. I tillegg har jeg merket at hvis jeg har vært ukonsentrert så har riktig musikk gjort meg konsentrert.

Avslapping/avspenning 

Jeg har alltid vært veldig glad i å ta et bad i badekaret fordi varmen fra vannet har vært så godt for kroppen min, og det har hjulpet veldig mot smerter i kroppen. Jeg har aldri klart å ligge lenge, bare til vannet har dekket kroppen min, men etter at jeg begynte på medikamenter har jeg klart å bli liggende lengre i badekaret. Det å ta en dusj er også godt for kroppen og for meg er det på en måte mindfulness. Hvis jeg tenker mye og har behov for å komme litt bort fra tankene og få ny inspirasjon, så hjelper det med en dusj. Jeg har fått mange gode ideer i dusjen.

Massasje

Mange med ADHD har mye spenninger i kroppen og har behov for å løsne opp. Store spenninger over mange år gir smerter og derfor er det viktig å få løst opp spenningene. Unn deg massasje i ny og ne.

Søvn

Søvn er viktig for alle. Søvn er viktig for konsentrasjonen, for at kunnskap skal fest seg og hjernen renser seg for å være klar for en ny dag med påfyll av informasjon. Mange med ADHD har søvnproblemer. Da gjelder det å få hjelp med disse problemene.

Stress

Stress har negativ effekt på hjernen og negativ effekt på ADHD. ADHD-symptomene ser ut til å øke med økt nivå av stress. Kronisk uforutsett stress kan også redusere læring og hukommelse.
Min opplevelse er at hvis stresset tar over så er det stor risiko for at det kommer en «meltdown» etterpå. Det gjelder å ikke havne i de stressede situasjonene. Hvis en først har havnet der så gjelder det å ha strategier for å håndtere det, som stress management eller mindfulness.

Kilder 

Hjernen er stjerne 

Kaja Nordengen

bottom of page